Grävmaskin eller Gaffeltruck?

Floran av olika redskap som kan monteras på en anläggningsmaskin ökar för varje år. Många av dagens maskintyper blir nästan universalmaskiner vilka kan utföra de flesta förekommande arbetsuppgifter. Pallgafflar, rotatorer, asfaltskärare, sopaggregat, hydraulhammare, kranarmar är några redskap av det som finns. Grävmaskinen och hjullastaren är de maskintyper som har störst mångsidighet.

 

Vad man inte tänker på i sammanhanget är att det är redskapet som styr maskinens funktion när det gäller krav och bestämmelser på miljö och säkerhet. När man exempelvis monterar pallgafflar på en grävmaskin så blir den en gaffeltruck och måste uppfylla de krav som ställs på en konventionell gaffeltruck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *